15.12.2020 Sähköautoilun edistäminen

15.12.2020

Sähkönvihreää iltapäivää!

Päivän kiva uutinen: Sähköautojen latauspisteet on tänään lisätty Liikennetilanne -palveluun. Tämä oli kyllä kiva uutinen sähköautoileville ja meille muille siitä vasta haaveileville. Tämä lisäys oli pieni mutta tärkeä ja konkreettinen etappi matkalla päästöttömämpään liikkumiseen, myös täällä heikompien julkisten kulkuyhteyksien Jyväskylässä. Ja vaikka latauspisteitä täältä Keski-Suomesta jo löytyy, niin vielähän tuonne kartalle mahtuisi muutama lisääkin.

Itse odotan kyllä innolla mitä seuraava vuosikymmen tuo tullessaan sähköautojen akkujen kehitysrintamalla. Se kun on vasta aivan viimeaikoina osoittanut merkkejä kunnon kiihdytyksestä. Ja potentiaalisesti lupaavia tuotekehitysuutisia kuuluu jo nyt monesta suunnasta. Ajammekohan me 20 vuoden päästä jo latausta tarvitsemattomalla timattiakuilla ja latauspisteet ovat vain lyhyt välivaihe sähköisen liikenteen kokonaisreitillä?

Mutta ei meidän toki tarvitse odottaa näitä kehityksen jättiharppauksia, sillä sähköautoilu on järkevää jo ihan nykyisellään. Euroopan komission julkaiseman elinkaarianalyysin arvion mukaan sähköauton elinkaaren aikainen ilmastoa lämmittävä vaikutus on jo nyt keskimäärin vain noin kolmasosa bensa-auton vaikutuksesta. Ja jos käytetään vaikka tuulisähköä, on vaikutus vain neljäsosa. Ympäristön kannalta vihreämpään kokonaisuuteen pääsemiseen vaikuttaa siis merkittävästi myös miten puhtaasti käytetty sähkö on tuotettu ja miten hyvin autonvalmistajat ovat sitoutuneet tuotannon hiilineutraaliustavoitteisiin. 

Jatketaan siis rullailua kohti päästöttömämpää liikkumista!