KSML 15.11.2020: Sotekeskusten puuttuva lenkki

15.11.2020

Keskisuomalainen 15.11.2020

Sotekeskusten puuttuva lenkki

Sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat lähestymässä ennennäkemättömän suurta muutosta. Soteuudistuksen valmistelu käy paraikaa kuumana. Hyvä niin, sillä me emme halua ajautua tilanteeseen, jossa toisinnamme nykyisen erikoissairaanhoidon rakenteen uusiin sotekeskuksiin ja valjasta myös perusterveydenhuollon resursseja diagnoosipohjaiseen ja erikoislääkärivetoiseen sairaudenhoitoon.

Tarvitsemme kaiken osaamisen, yhteistyön ja rohkeita avauksia, jotta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen saadaan toimimaan uudessa terveydenhuoltojärjestelmässämme.Jukka-Pekka Mecklin ja Päivi Fadjukoff osaamiskeskittymä KEHO:sta nostivat esiin (KSML 2.10.) huomion siitä, kuinka tämän tavoitteen onnistumiseksi tulevia sotekeskuksia varten tulisi kouluttaa uusia ammattilaisia, joilla olisi "ymmärrystä ihmisten, perheiden ja yhteisöjen toiminnasta, motivaatiotekijöistä ja vuorovaikutuksesta".

Tätä varten me emme kuitenkaan tarvitse uutta koulutusalaa, sillä meillä on jo psykologia ja psykologit, joiden ydinosaamisaluetta mm. nämä ilmiöt ovat! 

Meidän ei siis missään nimessä pidä jättää hyödyntämättä psykologien olemassa olevaa tietotaitoa sote-keskusten suunnitelmissa ja toteutuksessa. Psykologit voivat olla se puuttuva lenkki, jota etsitään ja tarvitaan, jotta palveluiden painopiste saadaan käytännön tasolla siirrettyä sairauden hoidosta kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin tukemiseen ja ennaltaehkäisyyn. 

Psykologeilla on nykyisistä ammattiryhmistä kaikkein laajin osaamistausta tämän kokonaisvaltaisen hyvinvointityön tekemiseen ja johtamiseen. Jyväskylässä on psykologian laitoksen, ja hyvin verkostoituneen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän vuoksi huikea potentiaali toimia uudenlaisen hyvinvointityön suunnannäyttäjänä ja uusien rakenteiden luojana. 

Haluaisinkin nähdä kahden vuoden sisällä Keski-Suomessa Suomen ensimmäisen, moniammatillisen, laajempaa toimintaa pilotoivan, psykologivetoisen Hyvinvointipoliklinikan.

Kirjoittaja on psykologi, tutkija, psykologian tohtori ja kuntavaaliehdokas (vihr.) Jyväskylästä.


Lue juttu: 

www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/3160650?fbclid=IwAR2KAzMHKCz-PW1STPYZZhdZ7GlwUBCiIB5qufEjZ5lsgAswZ3d_bj3sdow