KSML 21.5.2021 Työ ja perhe pitää voida yhdistää 

21.05.2021
Työ ja perhe pitää voida yhdistää


Miten tärkeää se onkaan, että hektisessä arjessa jää hetkiä hengähtää ja palautua! Lapsiperheissä tasapainon löytäminen ei kuitenkaan aina ole ihan helppoa. Vaikka juuri tällöin omasta jaksamisesta huolehtiminen ei ole enää vain oman hyvinvoinnin kannalta hyvä ja tärkeä asia, vaan siitä hyötyy koko perhe.


Lapsiperheissä esimerkiksi vapaapäivät ja pitkät viikonloput eivät aina ole vanhemmille niitä palautumispäiviä. Vaan joskus jopa päin vastoin. Monelle ne työhön uppoutumisen hetket voivatkin ovat niitä, jotka tasapainottavat kotoisaa multitaskaamista.


Yhteiskunnassamme työn ja perheen yhdistäminen ei kuitenkaan aina ole ihan helppoa. Pienten lasten äitien aikaista työhön lähtöä ja töihin kaipuuta karsastetaan edelleen. Kuten myös pidempää kotona oloa.


Monessa työssä osa-aikaisen työskentelyn järjestäminen on vaikeaa ja työaikaan on vaikea saada joustoja. Miesvaltaisilla aloilla taas isyysvapaisiin saatetaan suhtautua jo lähtökohtaisesti penseästi.


JYVÄSKYLÄ ON iso työnantaja ja on tärkeää, että kaupunki tekee oman osansa ja mahdollistaa osa-aikaisen työnteon ja työajan joustoja työntekijöilleen.


Monia Jyväskylän lapsiperhepalveluita voitaisiin myös kehittää tukemaan työn ja perheen yhteensovittamista nykyistä paremmin. Päivähoitopaikan saamista oman alueen päiväkodeista joutuu jännittämään aivan liian usein. Pikkukoululaisten iltapäivä- ja kesäajan toimintaa ei aina ole saatavilla kaikille, ja toiminnan maksut voivat olla pienituloisille perheille kynnys osallistua.
Myös esimerkiksi kotipalvelun saatavuutta voisi helpottaa, lapsiperhepalvelujen iltavastaanottoja lisätä, harrastustoimintaa keskittää iltapäiviin ja kouluttaa henkilökuntaa huomioimaan isät tasavertaisina vanhempina niin neuvola-, päivähoito kuin koulumaailmassa.
Tavoitteeni on perheystävällinen kaupunki, jossa jokaisen tapaa olla äiti tai isä tuetaan ja arvostetaan.


Kirjoittaja on psykologi, psykologian tohtori ja kuntavaaliehdokas (vihr.) Jyväskylässä.

 

Linkki Keskisuomalaisen juttuun
https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/4151791